- Spor beslenmesinin yararları
- Spor beslenmesinin çeşitleri
- Sporcu beslenme takviyeleri
- Sporcular için sıvı alımı
- II. Spor beslenmesinin yararları
- III. Spor beslenmesinin çeşitleri
- IV. Sporunuz için iyi mi beslenmelisiniz?
- V. Spor beslenme takviyeleri
- VI. Sporcular için sıvı alımı
- VII. Spor yaralanmalarının önlenmesi
- Egzersiz sonrası iyileşme
- IX. Muayyen sporlara yönelik beslenme
Spor beslenmesi, besin ve besinlerin atletik performansı iyi mi etkilediğinin bilimidir. Sporcuların yediği yemeklerden aldıkları takviyelere kadar her şeyi kapsar.
Müsait spor beslenmesi sporcuların performanslarını birçok halde geliştirmelerine destek olabilir. Onlara şu mevzularda destek olabilir:
- Antrenmandan sonrasında daha süratli toparlanın
- Yaralanmaları önleyin
- Güçlerini, kuvvetlerini ve dayanıklılıklarını artırın
- Kg verin ya da sıhhatli bir kiloyu koruyun
Bu rehberde, spor beslenmesinin temellerini ele alacağız. Şunlar şeklinde mevzuları ele alacağız:
- Sporcular için iyi olan değişik yemek türleri
- Antrenmandan ilkin ve sonrasında ne kadar yemelisiniz?
- Susuz kalmamak için neler yapmalısınız?
- Takviyelerin kullanması
Ek olarak, bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan kişiselleştirilmiş bir spor beslenme planının iyi mi oluşturulacağına dair ipuçları da vereceğiz.
Spor beslenmesinin yararları
Doğru spor beslenmesi sporculara pek fazlaca yarar sağlayabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Geliştirilmiş performans
- Antrenmandan daha süratli toparlanma
- Faydalanma riskinin azalması
- Artan güç, qüç ve dayanıklılık
- Kg kaybı ya da sıhhatli bir kilonun korunması
Ek olarak sporcu beslenmesi sporcuların genel esenlik ve refahlarını iyileştirmelerine destek olabilir.
Spor beslenmesinin çeşitleri
Spor beslenmesinin üç ana türü vardır:
- Karbonhidratlar
- Proteinler
- Yağlar
Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Egzersiz esnasında yakıt olarak kullanılan glikoza parçalanırlar.
Proteinler kas dokusunun inşası ve onarımı için gereklidir. Ek olarak enerji üretimi için de kullanılırlar.
Yağlar da enerji deposudur sadece atletik performans açısından karbonhidratlar ve proteinler kadar mühim değildir.
Sporcuların bu üç makro besinin yanı sıra vitaminler ve mineraller şeklinde muhtelif mikro gıdaları de tüketmeleri icap eder.
Sporunuz için iyi mi beslenmelisiniz?
Yediğiniz yiyeceklerin miktarı ve türü, yapmış olduğunuz spora, antrenman programınıza ve şahsi ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır.
Sporcuların genel hatlarıyla karbonhidrat payı yüksek, protein payı orta ve yağ payı düşük bir rejim uygulaması icap eder.
Karbonhidratlar, bilhassa sıkı antrenman yapmış olduğunuz günlerde kalorilerinizin çoğunluğunu oluşturmalıdır. Protein, kas yapımı ve onarımı için önemlidir ve antrenmanlarınızın çevresinde tüketilmelidir. Yağlar, atletik performans için karbonhidratlar ve proteinler kadar mühim olmadıkları için ölçülü tüketilmelidir.
Bilhassa sıcak günlerde ya da uzun soluklu antrenman yapacağınız zamanlarda bolca sıvı tüketmeye de dikkat etmelisiniz.
Sporcu beslenme takviyeleri
Spor beslenme takviyeleri sporcuların performanslarını muhtelif şekillerde geliştirmelerine destek olabilir. Şunlara destek olabilirler:
- Enerji seviyelerini artırın
- Antrenmandan sonrasında toparlanmayı iyileştirin
- Yaralanmaları önleyin
- Gücünüzü, kuvvetinizi ve dayanıklılığınızı artırın
Sadece, takviyelerin sıhhatli bir diyetin yerine kullanılmaması icap ettiğini belirtmek önemlidir. Bunlar yalnızca rejiminizi desteklemek için kullanılmalı ve nitelikli bir esenlik uzmanının nezarete altında alınmalıdır.
Sporcular için sıvı alımı
Atletik performans için susuz kalmamak esastır. Terlediğinizde su ve elektrolit kaybedersiniz. Bu sıvıları yenilemezseniz susuz kalabilirsiniz ve bu da bitkinlik, sıcak çarpması ve kas krampları şeklinde bir takım soruna yol açabilir.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı aktivite seviyenize, iklime ve
Antet | Özellikler |
---|---|
Spor beslenmesi |
|
Sporcular için beslenme |
|
Spor için yakıt ikmali |
|
Spor performansı |
|
Sıhhatli beslenme |
|
II. Spor beslenmesinin yararları
Spor beslenmesi, sporunuzda daha iyi performans göstermenize destek olmak için hususi olarak tasarlanmış bir rejim yeme uygulamasıdır. Doğru yemekleri yiyerek enerji seviyenizi, dayanıklılığınızı, gücünüzü ve iyileşme sürenizi iyileştirebilirsiniz. Ek olarak faydalanma ve rahatsızlık riskinizi de azaltabilirsiniz.
Spor beslenmesinin pek fazlaca değişik faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Gelişmiş enerji seviyeleri
- Artan dayanıklılık
- Daha büyük güç
- Daha süratli iyileşme süresi
- Faydalanma ve rahatsızlık riskinin azalması
Şayet bir sporcuysanız, meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı sıhhatli ve dengeli bir rejim uyguladığınızdan güvenli olmalısınız. Ek olarak egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında kucak kucak sıvı, bilhassa su tüketmelisiniz.
Spor beslenmesi hakkındaki daha spesifik informasyon arıyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak sporunuz için iyi mi besleneceğiniz hikayesinde öneri almak için doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşebilirsiniz.
III. Spor beslenmesinin çeşitleri
Piyasada birçok değişik türde spor beslenme takviyesi mevcuttur ve her birinin kendine has yararları vardır. En yaygın spor beslenme takviyesi türlerinden bazıları şunlardır:
- Protein tozları
- Karbonhidrat tozları
- Yağlar
- Elektrolitler
- Vitaminler ve mineraller
Bütün spor beslenme takviyelerinin eşit yaratılmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım takviyeler öbürlerinden daha etkilidir ve bazıları yüksek dozlarda alındığında zararı dokunan bile olabilir. Herhangi bir spor beslenme takviyesi almadan ilkin bir hekim ya da kayıtlı diyetisyenle görüşüp sizin için emin ve etken olduklarından güvenli olmak önemlidir.
Sporcu beslenme takviyesi seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Bireysel ihtiyaçlarınız
- Senin sporun
- Öğrenim hedefleriniz
- Bütçeniz
Doğru spor beslenme takviyelerini seçmeye vakit ayırarak atletik performansınızı artırmanıza ve hedeflerinize ulaşmanıza destek olabilirsiniz.
IV. Sporunuz için iyi mi beslenmelisiniz?
Sizin için en iyi rejim türü sporunuza, bireysel ihtiyaçlarınıza ve antrenman programınıza bağlı olacaktır. Sadece, bütün sporcuların performanslarını en iyi hale getirmek için uyması ihtiyaç duyulan birtakım genel ilkeler vardır.
Evvela, bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler yediğinizden güvenli olun. Bu, sıhhatli kalmak ve en iyi performansınızı sergilemek için gereksinim duyduğunuz gıdaları aldığınızdan güvenli olmanızı elde edecektir.
İkincisi, kucak kucak karbonhidrat tüketin. Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur ve bilhassa sıkı antrenman meydana getiren sporcular için önemlidir.
Üçüncüsü, bolca sıvı tüketin. Enerji seviyenizi korumak ve ısıya bağlı yaralanmaları önlemek için susuz kalmamak önemlidir.
En son, gün süresince tertipli aralıklarla öğün ve atıştırmalık yiyin. Bu, kan şekeri seviyelerinizin durağan(durgun) kalmasına destek olacak ve kendinizi halsiz ya da aşırı yiyecek yemenizi önleyecektir.
Sporunuza müsait beslenme hikayesinde daha ayrıntılı informasyon almak için ne olursa olsun bir diyetisyene danışmalısınız.
V. Spor beslenme takviyeleri
Sporcu beslenme takviyeleri sporcuların performanslarını geliştirmelerine destek olmak için tasarlanmıştır. İki kategoriye ayrılabilirler: ergojenik yardımcılar ve gıda takviyeleri.
Ergojenik yardımcılar, kas enerjisini, dayanıklılığı ya da kuvveti artırarak atletik performansı iyileştirebilen maddelerdir. Birtakım yaygın ergojenik yardımcılar içinde kafein, kreatin ve beta-alanin bulunur.
Gıda takviyeleri, iyi esenlik için lüzumlu olan sadece yalnızca rejimle kafi oranda tüketilemeyen gıdaları elde eden maddelerdir. Sporcular için birtakım yaygın gıda takviyeleri içinde protein tozları, amino asitler ve vitaminler ve mineraller bulunur.
Bütün spor beslenme takviyelerinin emin ya da etken olmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım takviyelerin yan tesirleri olabilir ve ötekiler atletik performansı hakkaten iyileştirmeyebilir. Herhangi bir spor beslenme takviyesi almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Spor beslenme takviyeleri kullanmayı düşünüyorsanız, araştırmanızı yapmanız ve saygı duyulan bir marka seçmeniz önemlidir. Ek olarak etiketi dikkatlice okumalı ve kullanım talimatlarını takip etmelisiniz.
VI. Sporcular için sıvı alımı
Hidrasyon atletik performans için eğer olmazsa olmazdır. Terlediğinizde su ve elektrolit kaybedersiniz, bu da susuzluğa yol açabilir. Susuzluk fizyolojik ve zihinsel performansınızı bozabilir, ısıyla alakalı rahatsızlık riskinizi artırabilir ve sizi yaralanmalara karşı daha kırılgan hale getirebilir.
Susuz kalmamak için egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında kucak kucak sıvı içmelisiniz. İhtiyacınız olan sıvı miktarı aktivite seviyenize, iklime ve öteki faktörlere bağlı olarak değişecektir. Sadece, iyi bir kaide olarak egzersiz esnasında her 1-2 saatte bir 8-10 ons sıvı içmelisiniz.
Meyve, sebze ve çorba şeklinde su içinde ne olduğu yüksek besinler tüketerek de sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılayabilirsiniz.
Egzersiz esnasında sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik birtakım ipuçları:
- Egzersize başlamadan ilkin bolca sıvı tüketin.
- Egzersiz esnasında sık sık azca oranda sıvı tüketin.
- Şekerli içeceklerden uzak durun, bundan dolayı susuzluğa yol açabilir.
- Vücudunuzu kulak verin ve susadığınızda su için.
Baş dönmesi, baş ağrısı ya da bitkinlik şeklinde susuzluğa dair emareler yaşarsanız, egzersizi bırakın ve derhal sıvı tüketin.
VII. Spor yaralanmalarının önlenmesi
Spor yaralanmaları, aşırı kullanım, uygunsuz teknik ve kondisyon eksikliği şeklinde muhtelif nedenlerle meydana gelebilir. Sporcuların spor yaralanmalarını önlemeye destek olmak için yapabilecekleri birkaç şey vardır, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Egzersizden ilkin ısınma
- Egzersizden sonrasında soğuma
- Kas ve eklemlerin güçlendirilmesi
- Egzersizden ilkin ve sonrasında esneme
- Doğru tekniği kullanmak
- Aşırı antrenmandan kaçınmak
- Yeterince dinlenmek
Sporcular bu ipuçlarını izleyerek spor yaralanmaları riskini azaltabilir, sıhhatli ve etken kalabilirler.
Egzersiz sonrası iyileşme
Egzersizden sonrasında, yaralanmaları ve ağrıları önlemek için muntazam bir halde iyileşmek önemlidir. Bu, vücudunuzu karbonhidrat ve proteinle yine doldurmak ve su içmek demektir. Ek olarak dinlenmek ve kaslarınızın kendilerini onarmasına izin vermek de önemlidir.
Egzersizden sonrasında toparlanmak için birtakım ipuçları:
- Antrenmanınızı bitirdikten birkaç dakika sonrasında karbonhidrat açısından varlıklı bir öğün ya da atıştırmalık yiyin. Bu, glikojen depolarınızı yenilemenize ve kas ağrısını önlemenize destek olacaktır.
- Susuz kalmamak için bolca sıvı tüketin. Egzersiz esnasında kaybettiğiniz her bir kg vücut ağırlığı için 16 ons su içmeyi hedefleyin.
- Yeterince dinlenin. Kaslarınızın egzersizden sonrasında kendilerini onarması için zamana ihtiyacı vardır. Gecede 7-8 saat uyumayı hedefleyin.
- Esnekliğinizi çoğaltmak ve kas ağrılarınızı azaltmak için hafifçe esneme ya da yoga yapın.
Bu ipuçlarını uygulayarak vücudunuzun egzersizden sonrasında daha süratli toparlanmasına destek olabilir ve sakatlanmaların önüne geçebilirsiniz.
IX. Muayyen sporlara yönelik beslenme
Sporcuların beslenme gereksinimleri, sporlarına, antrenman diyetlerine ve bireysel vücut yapılarına bağlı olarak değişmiş olur. Genel hatlarıyla, sporcuların karbonhidrat, protein ve sıvı açısından varlıklı bir rejim tüketmeleri icap eder. Sadece, bir sporcunun gereksinim duyduğu her besinin muayyen miktarları, yarıştığı spora bağlı olarak değişecektir.
Mesela, maraton koşucuları şeklinde dayanıklılık sporcularının uzun antrenmanlarını desteklemek için karbonhidrat payı yüksek bir rejim tüketmeleri icap eder. Güç sporcuları şeklinde güç sporcularının kas hacmi kurmak için protein payı yüksek bir rejim tüketmeleri icap eder. Ek olarak, futbol şeklinde fazlaca fazla kesme ve pivot içeren sporlara katılan sporcuların susuz kalmamak için sıvı payı yüksek bir rejim tüketmeleri icap eder.
Şayet bir sporcuysanız, ihtiyaçlarınıza hususi bir beslenme planı geliştirmek için kayıtlı bir diyetisyenle çalışmanız önemlidir. Bir diyetisyen, en iyi performansınızı gösterebilmeniz için tüketmeniz ihtiyaç duyulan her besinin ülkü miktarını belirlemenize destek olabilir.
S: Sporcu beslenmesinin yararları nedir?
A: Sporcu beslenmesi performansınızı artırmanıza, antrenmanlardan daha süratli toparlanmanıza ve sakatlanma riskinizi azaltmanıza destek olabilir.
S: Sporcu beslenmesinin değişik türleri nedir?
C: Sporcu beslenmesinin üç ana türü vardır: Antrenman öncesi beslenme, antrenman esnasında beslenme ve antrenman sonrası beslenme.
S: Sporuma müsait iyi mi beslenebilirim?
A: Sporunuz için beslenmenin en iyi yolu karbonhidrat, protein ve sıhhatli yağlar açısından varlıklı sıhhatli bir rejim uygulamaktır. Ek olarak antrenmanlarınızdan ilkin, antrenman esnasında ve antrenmanlarınızdan sonrasında kucak kucak sıvı içtiğinizden güvenli olmalısınız.
0 Yorum