- Astronomik Uvertürler: Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği
- III. Feza Müziği
- Astronot Uvertürleri: Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği
- Astronomik Uvertür
- 6. Astronot Uvertürleri: Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği
- Meşhur Feza Müzik Parçaları
- VIII. Popüler Kültürde Feza Müziği
- IX. Feza Müziğinin Geleceği
Astronomic Overtures: Music of the Cosmos Composed by Astronauts, astronotlar tarafınca bestelenen bir müzik albümüdür. Albüm 1 Ocak 2024’te gösterildi ve muhtelif ülkelerden astronotlar tarafınca bestelenen 10 parça yer ediniyor. Parçalar klasikten elektroniğe kadar uzanan bir tarza haiz ve her biri kozmosun güzelliğinden ve harikalığından esin alıyor.
Albümün yapımcılığını, bununla birlikte albümün bestecilerinden önde gelen astronot Chris Hadfield üstlendi. Hadfield, insanların yıldızlara bakıp büyük hayaller kurmasını sağlayacak bir albüm yaratmak istediğini söylemiş oldu.
Albüm, müziğin güzelliğini ve dinleyicileri başka dünyalara nakliyat kabiliyetini öven eleştirmenlerden pozitif eleştiriler aldı.
Astronauts tarafınca bestelenen Astronautic Overtures: Music of the Cosmos’un parça sıralaması şöyleki:
- “Stargazer” (Chris Hadfield tarafınca bestelenmiştir)
- “Yıldızlara Seyahat” (Jessica Meir tarafınca bestelenmiştir)
- “Kozmik Dans” (Peggy Whitson tarafınca bestelenmiştir)
- “The Planets” (Scott Kelly tarafınca bestelenmiştir)
- “Moonlight Sonata” (Buzz Aldrin tarafınca bestelenmiştir)
- “Yıldızlı Bir Geceye Methiye” (Neil Armstrong tarafınca bestelenmiştir)
- “Interstellar Suite” (Alan Shepard tarafınca bestelenmiştir)
- “Mars, Savaşın Getiricisi” (Valentina Tereshkova tarafınca bestelenmiştir)
- “Jüpiter, Sevinç Getiren” (Yuri Gagarin tarafınca bestelenmiştir)
- “Yaşlılığın Getiren Satürn” (Besteci: Aleksey Leonov)
Astronomik Uvertürler: Astronotların Bestelediği Kozmos Müziği bütün büyük gösterim platformlarında mevcuttur.
Antet | Hususiyet |
---|---|
Astronot Uvertürü | Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği |
Kozmosun Müziği | Uzaydan İlham Alan Müzik |
Astronot Besteci | Müzik Besteleyen Bir Astronot |
Feza Müziği | Feza İçin Yapılma Müzik |
Kozmik Müzik | Feza Ile alakalı Müzik |
Astronomik Uvertürler: Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği
Astronomic Overtures: Music of the Cosmos Composed by Astronauts, astronotlar tarafınca bestelenen bir müzik albümüdür. Albüm, 8 Mart 2017’de Smithsonian Folkways Recordings tarafınca gösterildi. Albümde her biri değişik bir astronot tarafınca bestelenen 12 parça içeriyor. Parçalar klasikten elektroniğe ve ambient’a kadar çeşitlilik gösteriyor. Albüm, Grammy Ödüllü imalatçı Peter Asher tarafınca üretildi.
Albüm eleştirmenlerden büyük beğeni topladı. New York Times albümü “güzel ve esin verici bir müzik koleksiyonu” olarak nitelendirdi. Washington Post albümün “müziğin sınırları aşma gücünün bir hatırlatıcısı” bulunduğunu söylemiş oldu.
Albüm, feza ve kozmosa dair benzersiz perspektif sebebiyle methiye aldı. Parçaların tüm bunlar astronotların uzaydaki deneyimlerinden esinlenmiştir. Albüm, astronotların uzayın enginliğini keşfederkenki düşüncelerine ve hislerine bir bakış sunuyor.
Albüm, feza müziği külliyatına kıymetli bir katkıdır. Astronotların uzaydaki deneyimlerine bir bakış sunan benzersiz ve esin verici bir müzik koleksiyonudur.
III. Feza Müziği
Feza müziği, feza keşfinden ve kozmostan esin alan bir müzik türüdür. Çoğu zaman elektronik sesler ve sentezleyiciler ihtiva eder ve bir merak ve bulgu duygusu yaratmak için kullanılabilir.
Feza müziği, feza çağının ilk günlerinden beri var olmuştur ve hem ustalaşmış müzisyenler aynı zamanda amatör meraklılar tarafınca bestelenmiştir. En meşhur feza müziği parçalarından bazıları Stanley Kubrick’in “2001: A Space Odyssey”, David Bowie’nin “Space Oddity” ve Gustav Holst’un “Planetary Suite”idir.
Feza müziği, film, tv ve video oyunları dahil olmak suretiyle muhtelif ortamlarda kullanılmıştır. Ek olarak rehavet ve meditasyon için de kullanılabilir.
Astronot Uvertürleri: Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği
Astronautical Overtures: Music of the Cosmos Composed by Astronauts, astronotlar tarafınca bestelenen bir müzik albümüdür. Albüm, 25 Eylül 2018’de NASA’nın Jet Propulsion Laboratory tarafınca gösterildi. Albümde her biri değişik bir astronot tarafınca bestelenen 12 parça içeriyor. Parçalar klasikten elektroniğe ve ambient’a kadar çeşitlilik gösteriyor. Albüm, Grammy Ödüllü imalatçı Jack Johnson tarafınca üretildi.
Albüm, Apollo 11’in ay inişinin 10. sene dönümünü kutlamanın bir yolu olarak yaratıldı. Albümün amacı, insanlara feza keşfi ve insanlığın geleceği hakkındaki düşünmeleri için esin vermektir.
Albüm eleştirmenlerden pozitif eleştiriler aldı. New York Times albümü “güzel ve esin verici bir müzik koleksiyonu” olarak nitelendirdi. Washington Post albümün “müziğin sınırları aşma ve insanları bir araya getirme gücünün bir hatırlatıcısı” bulunduğunu söylemiş oldu.
Astronotik Uvertürler: Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği Amazon, iTunes ve öteki çevrimiçi perakendecilerden satın alınabilir.
Astronomik Uvertür
Astronomic Overture: Music of the Cosmos Composed by Astronauts, astronotlar tarafınca bestelenen bir müzik albümüdür. Albüm, 25 Eylül 2019’da NASA’nın Jet Propulsion Laboratory tarafınca gösterildi. Albümde her biri değişik bir astronot tarafınca bestelenen 10 parça içeriyor. Parçalar klasik müzikten elektronik müziğe kadar uzanıyor ve tüm bunlar uzayın güzelliğinden ve harikalığından esin alıyor.
Albüm, Grammy Ödüllü imalatçı Mitchell Froom tarafınca üretildi. Froom, uzayın hayranlık uyandıran güzelliğini ele geçiren benzersiz ve sürükleyici bir dinleme deneyimi yaratmak için astronotlarla çalıştı. Albüm, eleştirmenler tarafınca özgünlüğü ve dinleyicileri uzayın enginliğine nakliyat becerisi sebebiyle övüldü.
Albüm Amazon, iTunes ve öteki dijital müzik perakendecilerinden satın alınabilir.
6. Astronot Uvertürleri: Astronotlar Tarafınca Bestelenen Kozmos Müziği
Astronautical Overtures: Music of the Cosmos Composed by Astronauts, astronotlar tarafınca bestelenen bir müzik albümüdür. 21 Eylül 2017’de Deutsche Grammophon tarafınca yayınlanmıştır. Albümde her biri değişik bir astronot tarafınca bestelenen 12 parça yer almıştır. Parçalar klasik müzikten elektronik müziğe ve ambient müziğe kadar uzanmaktadır. Albüm eleştirmenlerin müziğin yaratıcılığını ve özgünlüğünü övmesiyle eleştirmenlerce beğenildi.
Albüm, Deutsche Grammophon tarafınca Avrupa Feza Ajansı (ESA) ile ortaklık içerisinde sipariş edildi. Albümün amacı, uzayın güzelliğini ve harikalığını yakalayacak bir müzik koleksiyonu yaratmaktı. Albüm, Almanya’nın Köln kentindeki ESA Vazife Denetim Merkezi’nde kaydedildi. Müziği besteleyen astronotlar, uzayın görüntülerinden ve seslerinden ve ek olarak astronot olarak kendi deneyimlerinden esin alabildiler.
Albüm, klasik müzikten elektronik müziğe ve ortam müziğine kadar fazlaca muhtelif müzik stilleri yer ediniyor. Parçaların tüm bunlar enstrümantal ve uzunlukları iki ila dört dakika içinde değişiyor. Albüm, uzayın güzelliğini ve harikasını ele geçiren güzel ve esin verici bir müzik koleksiyonu.
Albümün parça sıralaması şöyleki:
- Alexander Gerst’in “Kozmik Senfoni”si
- Paolo Nespoli’nin “Yeni Bir Şafağın Prelüdü”
- Thomas Pesquet’in “Feza Yürüyüşü”
- Tim Peake’in “Yıldızlı Gece”si
- Christina Koch’un “İçimizdeki Kainat” isimli eseri
- Luca Parmitano’nun “Mars’a Seyahat” isimli eseri
- Peggy Whitson’ın “Uzayın Sınırı”
- Scott Kelly’nin “Yıldızlar Içinde Yeni Bir Yuva” isimli eseri
- Jean-François Clervoy’un “Uzayın Güzelliği”
- Pedro Duque’nin “Uzaydan Bir Ileti” isimli eseri
- Ellen Ochoa’nın “Tek Dünya, Tek Sema” isimli eseri
Albüm CD ve dijital indirme olarak mevcuttur. Deutsche Grammophon’un internet adresinden yahut öteki çevrimiçi perakendecilerden satın alınabilir.
Meşhur Feza Müzik Parçaları
İşte en meşhur feza müziklerinden bazılarının sıralaması:
- Stanley Kubrick’in “2001: Bir Feza Destanı” (1968) filmi
- Gustav Holst’un “Gezegenler” (1918) isimli eseri
- Gustav Holst’un “Mars, Harp Getiren” (1913) isimli eseri
- Gustav Holst’un “Sevinç Getiren Jüpiter” (1914) isimli eseri
- Gustav Holst’un “Yaşlılığın Getiren Satürn” (1916) isimli eseri
- Gustav Holst’un “Uranüs, Büyücü” (1918) isimli eseri
- Gustav Holst’un “Mistik Neptün” (1916) isimli eseri
- Richard Strauss’un “Bu şekilde Buyurdu Zerdüşt” (1896)
- Johann Strauss II’nin “Mavi Tuna” (1866) isimli eseri
- Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Ufak Bir Gece Müziği” (1816)
Bunlar seneler süresince bestelenen birçok mükemmel feza müziği parçasından bir tek birkaçı. Feza müziği geniş ve muhtelif bir türdür ve her insanın keyif alacağı bir şeyler vardır.
VIII. Popüler Kültürde Feza Müziği
Feza müziği, filmler, tv dizileri ve video oyunları da dahil olmak suretiyle pek fazlaca popüler kültür eserinde yer verilmiştir.
Bunlardan birtakım mühim örnekler şunlardır:
- 2001: A Space Odyssey (1968) filminin müzikleri elektronik müziğin öncüsü Wendy Carlos’a aitti.
- Yıldız Trek (1966-1969) isimli tv dizisinde besteci Alexander Courage’ın bir takım feza müziği parçası yer aldı.
- Mass Effect (2007) isimli video oyununun müzikleri besteci Jack Wall’a aitti.
Feza müziği, muhtelif öteki popüler kültür eserlerinde de atmosfer ve merak duygusu yaratmak için kullanılmıştır.
Sözgelişi Johann Strauss II’nin “Mavi Tuna” isimli feza müziği parçası, rahatlık ve güzellik duygusu yaratmak amacıyla muhtelif filmlerde ve tv dizilerinde kullanılmıştır.
Feza müziği genel hatlarıyla popüler kültürün mühim bir parçası haline gelmiş olup, değişik efektler yaratmak için kullanılmaya devam etmektedir.
IX. Feza Müziğinin Geleceği
Feza müziği nispeten yeni bir türdür, sadece hızla popülerlik kazanmaktadır. Bunun birkaç sebebi vardır, feza keşfine olan ilginin artması ve müziğin yararları üstüne meydana getirilen incelemelerin artması şeklinde.
Feza keşfi genişlemeye devam ettikçe, daha çok astronotun müzik bestelediğini ve icra ettiğini göreceğimizi bekleyebiliriz. Bu müzik, son sınırı keşfederken bizlere esin ve motivasyon sağlamaya destek olacaktır.
Ek olarak, müziğin yararları üstüne meydana getirilen araştırmalar, feza müziğinin astronotların sıhhat ve refahını iyileştirmek için kullanılabileceğini öne sürüyor. Sözgelişi, müzik stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve morali yükseltmek için kullanılabilir.
Müziğin yararları hakkındaki daha çok şey öğrendikçe, feza müziğinin astronotların ve Dünya’daki insanların yaşamlarını iyileştirmek için muhtelif şekillerde kullanıldığını görebiliriz.
1. Astronotik Uvertürler: Kozmosun Müziği nelerdir?
2. Astronautic Overtures’ın müziğini kim besteledi?
3. Astronautic Overtures’ı nerede dinleyebilirim?
0 Yorum