II. Siber Güvenlik Nelerdir?
III. Siber Güvenlik Niçin Önemlidir?
IV. Siber Güvenlik Riskleri
V. Siber Güvenlik En İyi Uygulamaları
VI. Siber Güvenlik Yasaları ve Yönetmelikleri
VII. Siber Güvenlik Araçları ve Teknolojileri
VIII. Siber Güvenlik Vakalarına Müdahale
IX. Siber Güvenlik Kariyerleri
Tipik Problemler
Antet | Hususiyet |
---|---|
Siber Güvenlik | Verileri ve sistemleri yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, ödenti, değişim ya da imhadan korur |
Data Güvenliği | Bilgilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini korur |
Görselleştirme | Kullananların kompleks verileri ve ilişkileri anlamalarına destek olmak için grafiksel gösterimler kullanır |
Veri Güvenliği | Verileri yetkisiz erişime, kullanıma, ifşaya, kesintiye, değişikliğe ya da imhaya karşı korur |
Siber Güvenlik Tehditleri | Fena amaçlı yazılım, hüviyet avı ve toplumsal mühendislik dahil olmak suretiyle bir bilgisayar sistemine ya da ağına zarar verebilecek muhtelif tehdit türleri |
Siber Güvenlik Nelerdir?
Siber emniyet, data sistemlerini yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, ödenti, değişim ya da imhadan koruma uygulamasıdır. Data güvenliğinin eleştiri bir parçasıdır ve detayları yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, ödenti, değişim ya da imhadan korumak için alınan bütün önlemleri kapsar.
Siber emniyet önemlidir şu sebeple bilgilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini korumaya destek verir. Gizlilik, bilgilere yalnızca erişim yetkisi olan kişilerin erişebilmesi anlama gelir. Bütünlük, bilgilerin yetkisiz bir halde değiştirilmemesi ya da imha edilmemesi anlama gelir. Erişilebilirlik, bilgilere erişim yetkisi olan kişilerin gereksinim duyduklarında erişebilmesi anlama gelir.
Siber güvenliğe yönelik pek oldukca değişik tehdit bulunmaktadır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Fena amaçlı yazılım
- Hüviyet avı
- Toplumsal mühendislik
- DDoS saldırıları
- Veri ihlalleri
Siber emniyet en iyi uygulamaları, kuruluşları bu tehditlerden korumaya destek olabilir. Bu uygulamalar şunları ihtiva eder:
- Kuvvetli parolalar kullanmak
- Yazılımın aktüel tutulması
- Güvenlik duvarı kullanma
- Verilerin şifrelenmesi
- Verilerin yedeklenmesi
Siber emniyet hikayesinde en iyi uygulamaları tatbik eden kuruluşlar, bilgilerini yetkisiz erişime, kullanıma, ifşaya, kesintiye, değişikliğe ya da imhaya karşı korumaya destek olabilir.
III. Siber Güvenlik Niçin Önemlidir?
Siber emniyet birçok nedenden ötürü önemlidir. Birincisi, siber emniyet işletmeleri finansal kayıplara, satın alan güveninin yitirilmesine ve firmanın itibarının zedelenmesine neden olabilen veri ihlallerinden korumaya destek verir. İkincisi, siber emniyet fertleri hüviyet hırsızlığından, finansal dolandırıcılıktan ve öteki siber suçlardan korumaya destek verir. Üçüncüsü, siber emniyet elektrik şebekeleri, su sistemleri ve ulaşım ağları şeklinde eleştiri altyapıları korumaya destek verir. En son, siber emniyet hükümet sistemlerine ve eleştiri altyapılara yönelik siber saldırıları önleyerek milli güvenliği korumaya destek verir.
IV. Siber Güvenlik Riskleri
Siber emniyet riskleri, data sistemlerinin gizliliği, bütünlüğü ve kullanılabilirliğine yönelik potansiyel tehditlerdir. Bu riskler fena niyetli erkek oyuncular, organik afetler ve insan yanlışı dahil olmak suretiyle muhtelif kaynaklardan gelebilir.
Fena niyetli erkek oyuncular, data sistemlerini kasıtlı olarak tehlikeye atmaya çalışan bireyler ya da gruplardır. Bunu, finansal hasılat, siyasal motivasyonlar ya da yalnız kesintiye niçin olmak şeklinde muhtelif nedenlerle yapabilirler.
Naturel afetler de mühim bir siber emniyet riski oluşturabilir. Mesela, bir sel ya da yangın veri merkezlerine ve öteki eleştiri altyapılara zarar verebilir ya da onları yok edebilir, bu da kuruluşların verilerine ya da sistemlerine erişmesini olanaksız hale getirebilir.
İnsan yanlışı, siber emniyet risklerinin bir öteki yaygın deposudur. Bu, çalışanların icra ettiği hataları (mesela bir sistemi yanlış yapılandırmak ya da fena amaçlı bir linke tıklamak) ya da çalışanların kasıtlı eylemlerini (mesela veri çalmak ya da bir sistemi sabote etmek) içerebilir.
Bir kuruluşun yüz yüze olduğu muayyen siber emniyet riskleri, ebatlarına, sektörüne ve konumuna bağlı olarak değişecektir. Sadece, birtakım yaygın siber emniyet riskleri şunlardır:
- Veri ihlalleri
- Fena amaçlı yazılım enfeksiyonları
- DDoS saldırıları
- Toplumsal mühendislik saldırıları
- Hüviyet avı saldırıları
- Fidye yazılımı saldırıları
- Tedarik zinciri saldırıları
Kuruluşlar, mevcut değişik siber emniyet risklerini anlayarak bu riskleri azaltmak ve data sistemlerini korumak için adımlar atabilirler.
V. Siber Güvenlik En İyi Uygulamaları
Siber emniyet en iyi uygulamaları, kuruluşların kendilerini siber saldırılardan korumak için atabilecekleri adımlardır. Bu uygulamalar şunları ihtiva eder:
- Kuvvetli emniyet politikaları ve prosedürlerinin uygulanması
- Kuvvetli hüviyet doğrulama ve erişim denetim önlemlerinin kullanılması
- Yazılımın aktüel tutulması
- Verileri tertipli olarak yedekleme
- Mensupları siber emniyet riskleri hikayesinde eğitmek
Bu en iyi uygulamaları takip ederek kuruluşlar siber suçlular tarafınca saldırıya uğrama risklerini mühim seviyede azaltabilirler.
VI. Siber Güvenlik Yasaları ve Yönetmelikleri
Siber emniyet yasaları ve yönetmelikleri, kuruluşları ve fertleri siber emniyet tehditlerinden korumak için tasarlanmıştır. Bu yasalar ve yönetmelikler, veri gizliliği, veri güvenliği ve vaka müdahalesi dahil olmak suretiyle oldukca muhtelif mevzuları kapsar.
Siber güvenlikle alakalı birtakım mühim yasalar ve düzenlemeler şunlardır:
- 1999 Gramm-Leach-Bliley Yasası (GLBA)
- 1996 Sıhhat Sigortası Taşınabilirliği ve Repertuvar Yasası (HIPAA)
- 2002 Sarbanes-Oxley Yasası (SOX)
- 2002 Federal Data Güvenliği Yönetimi Yasası (FISMA)
- 2015 Siber Güvenlik Yasası
Bu yasalar ve yönetmelikler, kuruluşları ve fertleri siber emniyet tehditlerinden korumak için eğer olmazsa olmazdır. Bu yasa ve yönetmelikleri anlayarak ve bunlara uyarak kuruluşlar, verilerini, sistemlerini ve çalışanlarını saldırılardan korumaya destek olabilir.
VII. Siber Güvenlik Araçları ve Teknolojileri
Kuruluşların kendilerini siber saldırılardan korumalarına destek olmak için oldukca muhtelif siber emniyet araçları ve teknolojileri mevcuttur. Bu araçlar saldırıları saptamak, önlemek ve bunlara cevap vermek için kullanılabilir. En yaygın siber emniyet araçları ve teknolojilerinden bazıları şunlardır:
- Güvenlik duvarları
- Anti-virüs yazılımı
- Atak tespit sistemleri (IDS’ler)
- Atak önleme sistemleri (IPS’ler)
- Veri kaybı önleme (DLP) çözümleri
- Şifreleme
- Hüviyet doğrulama ve erişim kontrolü
- Internet filtreleme
- SIEM çözümleri
Kuruluşlar, hangi araçları ve teknolojileri uygulayacaklarına karar vermeden ilkin siber emniyet gereksinimlerini dikkatlice değerlendirmelidir. Doğru araçlar ve teknolojiler, kuruluşun ebatlarına, sektörüne ve risk profiline bağlı olarak değişecektir.
VIII. Siber Güvenlik Vakalarına Müdahale
Siber emniyet vaka müdahalesi, bir siber emniyet vakasını tanımlama, sınırlama ve hafifletme sürecidir. Vaka müdahale planları evvelde geliştirilmeli ve reel hayattaki vakalara müdahalede müessir olduklarından güvenilir olmak için tertipli olarak kontrol edilmelidir. Bir siber emniyet vaka müdahalesinde yer edinen temel adımlar şunlardır:
- Anlama: Vaka yanıtındaki ilk adım, bir olayın meydana geldiğini algılamaktır. Bu, ağ trafiğini, kullanıcı etkinliğini ve sistem günlüklerini şüpheli faaliyet açısından izlemeyi içerebilir.
- Denetim dibine alma: Bir vaka tespit edildikten sonrasında, hasarı denetim dibine almak ve yayılmasını önlemek önemlidir. Bu, etkilenen sistemi ya da ağı izole etmeyi, fena amaçlı kodu kaldırmayı ve parolaları değiştirmeyi içerebilir.
- Azaltma: Bir sonraki adım, olayın niçin olduğu hasarı azaltmaktır. Bu, yedeklerden verileri geri yüklemeyi, hasarlı sistemleri onarmayı ve kullanıcılara yeni parolalar sağlamayı içerebilir.
- Tahkikat: Vaka müdahalesindeki son adım, vakası araştırmak ve iyi mi meydana geldiğini belirlemektir. Bu data, kuruluşun siber emniyet savunmalarını iyileştirmek ve gelecekteki vakaları önlemek için kullanılabilir.
Siber emniyet vakalarına müdahale, herhangi bir kuruluşun siber emniyet planının eleştiri bir parçasıdır. Bir plana haiz olarak ve vakalara müdahale etmeye hazır olarak, kuruluşlar bu olayların niçin olduğu hasarı en aza indirmeye ve verilerini ve sistemlerini korumaya destek olabilir.
IX. Siber Güvenlik Kariyerleri
Siber emniyet alanı hızla büyüyor ve bu alanda kariyer yapmak isteyenler için birçok değişik kariyer yolu mevcut. En yaygın siber emniyet kariyerlerinden bazıları şunlardır:
- Siber Güvenlik Analisti
- Siber Güvenlik Mühendisi
- Siber Güvenlik Mimarı
- Siber Güvenlik Danışmanı
- Data Güvenliği Sorumlusu (CISO)
Siber emniyet uzmanları aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif sektörlerde çalışabilir:
- Devlet
- Finans
- Sıhhat hizmeti
- Perakende
- Teknoloji
Siber emniyet profesyonellerinin yaklaşık senelik maaşı 103.590 dolardır, sadece maaşlar sektöre, tecrübe düzeyine ve konuma nazaran değişim izah edebilir.
Siber emniyet uzmanı olmak için çoğu zaman bilgisayar bilimi, data teknolojisi ya da alakalı bir alanda lisans derecesine ihtiyacınız vardır. Sadece birtakım işverenler siber güvenlikte yüksek lisans derecesi ya da sertifikaları olan adayları da değerlendirebilir.
Siber emniyet sıkıntılı fakat ödüllendirici bir alandır ve bu alanda kariyer yapmak isteyenler için birçok fırsat vardır.
S: Siber emniyet nelerdir?
A: Siber emniyet, data sistemlerinin yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, ödenti, değişim ya da imhadan korunmasıdır.
S: Siber emniyet niçin önemlidir?
A: Siber emniyet, data sistemlerinin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruduğu için önemlidir. Gizlilik, yalnızca yetkili kullananların bilgilere erişebilmesi anlama gelir. Bütünlük, bilgilerin yetkilendirme olmadan değiştirilmemesi ya da yok edilmemesi anlama gelir. Kullanılabilirlik, bilgilere gereksinim duyulduğunda erişilebilmesi anlama gelir.
S: Siber emniyet tehditlerinin değişik türleri nedir?
A: Siber emniyet tehditlerinin değişik türleri şunlardır:
- Fena Amaçlı Yazılım: Bilgisayar sistemine zarar verebilen ya da onu bozabilen fena amaçlı yazılım.
- Hüviyet Avı: Kullanıcıları kullanıcı ismi ve parola şeklinde kırılgan detayları vermeye kandırmaya çalışan bir tür toplumsal mühendislik saldırısı.
- Fidye Yazılımı: Dosyaları şifreleyen ve şifresini sökmek için fidye istek eden bir tür fena amaçlı yazılım.
- DDoS saldırıları: Hedefi trafikle boğarak meşru kullananların erişimini engellemiş olan dağıtılmış hizmet reddi saldırıları.
S: Siber emniyet tehditlerinden kendimi iyi mi koruyabilirim?
A: Siber emniyet tehditlerinden kendinizi korumak için yapabileceğiniz birçok şey var, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kuvvetli parolalar kullanın ve bu tarz şeyleri aktüel tutun.
- Hangi internet sayfalarını ziyaret ettiğinize ve hangi linklere tıkladığınıza dikkat edin.
- Güvenlik yazılımlarınızı kurun ve aktüel tutun.
- Verilerinizi tertipli olarak yedekleyin.
0 Yorum