II. Beslenmenin Önemi
III. Değişik Beslenme Türleri
IV. Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi Yapılır
V. Muayyen Durumlarda Beslenme
VI. Beslenme ve Egzersiz
VII. Çocuklarda Beslenme
VIII. Yaşlılar İçin Beslenme
IX. Sıhhatli Atıştırmalıklar
Tipik Mevzular
Antet | Yanıt |
---|---|
1. Halk sağlığı beslenmesi | Halk sağlığı beslenmesi, politikalar, programlar ve müdahaleler yöntemiyle bir topluluğun beslenme durumunu iyileştirme bilimidir. |
2. Camianın güçlendirilmesi | Camia güçlendirmesi, bireylerin ve toplumların kendi esenlik ve refahlarını iyileştirmek için harekete geçme kapasitelerini artırma sürecidir. |
3. Beslenme eğitimi | Beslenme eğitimi, insanlara beslenme ile alakalı informasyon sağlayarak, onların besin seçimleri hikayesinde bilgili kararlar alabilmelerini sağlama sürecidir. |
4. Besin güvenliği | Besin güvenliği, bütün insanların devamlı, etken ve sıhhatli bir hayat için beslenme gereksinimlerini ve besin tercihlerini karşılayacak kafi, güvenilir ve besleyici gıdaya erişebilmesi durumudur. |
5. Sıhhatli beslenme | Sıhhatli beslenme, insanların sıhhatli bir kiloyu korumalarına, kronik rahatsızlık riskini azaltmalarına ve genel esenlik ve refahlarını iyileştirmelerine destek olan bir beslenme biçimidir. |
II. Beslenmenin Önemi
Beslenme, iyi esenlik için eğer olmazsa olmazdır. Vücuda muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu enerji ve gıdaları sağlar. Sıhhatli bir rejim, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlıkları önlemeye destek olabilir. Ek olarak sıhhatli bir kiloyu korumaya ve ruh halini ve enerji seviyelerini iyileştirmeye destek olabilir.
Vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu altı temel gıda vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Proteinler dokuları kurmak ve onarmak için gereklidir. Yağlar enerji depolamak, vücudu izole etmek ve organları korumak için gereklidir. Vitaminler ve mineraller metabolizmayı tanzim etmek, kemik kurmak ve enfeksiyonlarla savaşmak şeklinde muhtelif vücut işlevleri için gereklidir. Su, gıdaları ve oksijeni hücrelere taşımak ve atık ürünleri vücuttan uzaklaştırmak için gereklidir.
Bir bireyin gerekseme duyduğu her gıda maddesinin miktarı yaşına, cinsiyetine, aktivite seviyesine ve genel sağlığına bağlıdır. Sıhhatli bir rejim, bütün gıda gruplarından muhtelif yemekleri ihtiva eder. Sıhhatli bir rejim yiyecek, iyi sağlığı korumak ve kronik rahatsızlıkları önlemenin en iyi yollarından biridir.
3. Değişik Beslenme Türleri
Her biri kendi faydaları ve dezavantajları olan birçok değişik beslenme türü vardır. En yaygın beslenme türlerinden bazıları şunlardır:
- Kalori kısıtlaması
- Yiyecek yerine geçen
- Akdeniz rejimi
- Paleo rejimi
- Vegan rejimi
Her beslenme türünün kendine has artıları ve eksileri vardır ve sizin için doğru olanı kura çekmek önemlidir. Değişik beslenme türleri ve hangisinin sizin için müsait olabileceği ile alakalı daha çok informasyon edinmek için doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.
4. Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi Yapılır?
Sıhhatli bir rejim, vücuda muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder.
Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyve şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücut için gereklidir, sadece ölçülü olarak. Tereyağı, yağlar ve yağlı etler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar.
Vitaminler ve mineraller vücudun genel sağlığı için gereklidir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunurlar.
Sıhhatli bir rejim yapmak için bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler tüketmek önemlidir. Ek olarak sağlıksız yağların, ilave şekerlerin ve tuzun alımını sınırlamak da önemlidir.
Sıhhatli beslenmek için birtakım ipuçları:
- Tabağınızın yarısını meyve ve sebze oluşturacak halde ayarlayın.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Balık, tavuk ve fasulye şeklinde yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
- Sağlıksız yağları, ilave şekerleri ve tuzu sınırlayın.
- Bolca su için.
Bu ipuçlarını takip ederek genel esenlik ve refahınızı iyileştirmeye destek olabilirsiniz.
5. Muayyen Durumlara Yönelik Beslenme
Beslenme, kalp hastalığı, nüzul, kanser, diyabet ve aşırı kiloluluk dahil olmak suretiyle birçok kronik hastalığın önlenmesinde ve yönetiminde mühim bir rol oynar. Sıhhatli bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.
Kronik bir hastalığınız var ise, doktorunuz yahut diyetisyeniniz durumunuzu yönetmenize destek olması için muayyen bir rejimi takip etmenizi önerebilir. Mesela, diyabetli kişilere kan şekeri seviyelerinin yükselmesine yol açan yemekleri sınırlayan düşük glisemik rejimi takip etmeleri önerilebilir. Kalp hastalığı olan kişilere meyve, sebze ve tam tahılları vurgulayan kalp sağlığına müsait bir rejimi takip etmeleri önerilebilir.
Hangi yemekleri yahut ne kadar yiyeceğinizden güvenilir değilseniz, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Bireysel ihtiyaçlarınıza nazaran uyarlanmış sıhhatli bir rejim planı oluşturmanıza destek olabilirler.
6. Toplulukları Güçlendirmek: Halk Sağlığı Beslenme El Kitabı
Toplulukları Güçlendirmek: Bir Amme Sağlığı Beslenme El Kitabı, amme sağlığı beslenmesi alanına genel bir bakış elde eden bir kitaptır. Kitap, amme sağlığında beslenmenin önemini, değişik beslenme müdahale türlerini ve beslenmeyi iyileştirmede camia güçlendirmesinin rolünü ele almaktadır. Kitap ek olarak, dünya çapındaki topluluklarda uygulanan başarıya ulaşmış beslenme müdahalelerinin olay çalışmalarını da sunmaktadır.
Kitap, halk sağlığı profesyonelleri, beslenme eğitimcileri, camia örgütçüleri ve siyaset yapıcılar dahil olmak suretiyle geniş bir kitle için yazılmıştır. Halk sağlığında beslenmenin görevi ve toplumlarda beslenmenin iyi mi iyileştirileceği ile alakalı daha çok informasyon edinmek isteyen hepimiz için mühim bir kaynaktır.
VII. Çocuklarda Beslenme
Beslenme, evlatların büyümesi ve gelişimi için eğer olmazsa olmazdır. Sıhhatli bir rejim, evlatların öğrenmesi, oynaması ve büyümesi için gerekseme duyduğu gıdaları sağlar.
Küçüklere sıhhatli beslenme hikayesinde birtakım ipuçları şunlardır:
0 Yorum