(*5*)
II. Pediatrik Beslenmenin Önemi
III. Pediatrik Beslenmenin Değişik Aşamaları
IV. Çocuklar İçin Beslenme Ihtiyaçları
V. Çocuklarda Yaygın Beslenme Sorunları
VI. Sıhhatli Pediatrik Beslenme İçin İpuçları
Yedinci.
VIII. Sorular ve Cevaplar
IX. Referanslar
X. Yazar Ile alakalı
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Çocuk beslenmesi | Evlatların muntazam bir halde büyümeleri ve gelişimleri için gerekseme duydukları besinler |
Pediatrik beslenme | Evlatların gereksinimlerine odaklanan beslenme dalı |
Sıhhatli beslenme | Evlatların muntazam bir halde büyümeleri ve gelişimleri için gerekseme duydukları bütün gıdaları elde eden bir rejim |
Çocuklar için beslenme | Evlatların tüketmesi için yararlı olan yiyecekler |
Evlatları beslemek | Evlatları sıhhatli yetişkinler olarak büyümelerine ve gelişmelerine destek olacak biçimde iyi mi besleyebiliriz? |
(*5*)
II. Pediatrik Beslenmenin Önemi
Pediatrik beslenme, evlatların doğumdan ergenliğe kadar olan beslenme gereksinimlerine odaklanan beslenme dalıdır. Evlatların muntazam bir halde büyümeleri ve gelişimleri için gerekseme duydukları gıdaları aldıklarından güvenilir olmak önemlidir. Sıhhatli bir rejim ufaklıklara şu mevzularda destek olabilir:
- Aşırı kiloluluk, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet benzer biçimde kronik rahatsızlıkları önleyin
- Ruh hallerini ve davranışlarını iyileştirin
- Daha çok enerjiye haiz olun
- Daha iyi öğrenin
- Daha iyi uyuyun
Ebeveynler evlatlarının sıhhatli beslenmesini sağlamada mühim bir rol oynarlar. Bunu şöyleki yapabilirler:
- Çocuklarına sıhhatli yiyecekler taktim etmek
- Sıhhatli besinler yiyerek iyi bir misal kurmak
- Çocuklarını yeni yemekleri denemeye teşvik etmek
- Evlatlarının yediği sağlıksız yiyeceklerin miktarını sınırlamak
- Yiyecekleri ve atıştırmalıkları keyifli ve eğlenceli hale getirmek
Ebeveynler bu ipuçlarını izleyerek evlatlarının yaşam boyu sürecek sıhhatli beslenme alışkanlıkları edinmelerine destek olabilirler.
III. Pediatrik Beslenmenin Değişik Aşamaları
Pediatrik beslenme, çocuklar büyüdükçe ve geliştikçe değişen kompleks bir mevzudur. Yeni dünyaya gelen bir bebeğin beslenme gereksinimleri, yürümeye süregelen bir çocuğunkinden oldukca farkına varır ve bir gencin gereksinimleri da yeniden farkına varır. Bu kısımda, pediatrik beslenmenin değişik aşamalarını ve her sıradüzen için hususi beslenme ihtiyaçlarını tartışacağız.
Yeni doğmuş bebeklerin süratli gelişme ve gelişmelerini desteklemek için kalorisi ve gıda kıymeti yüksek bir rejime gereksinimleri vardır. Anne sütü ya da mama, yenidoğanlar için ülkü besindir zira gerekseme duydukları bütün gıdaları doğru oranlarda sağlar.
Küçük evlatların meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı bir rejime ihtiyacı vardır. Ek olarak büyümelerini ve gelişmelerini desteklemek için bol bol proteine ve kalsiyuma gereksinimleri vardır.
Okul çağındaki evlatların dengeli ve öğrenmeleri ve büyümeleri için gerekseme duydukları enerji ve gıdaları elde eden bir rejime gereksinimleri vardır. Kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl yemeli ve ek olarak rejimlerine yağsız protein, süt ürünleri ve azca yağlı ya da yağsız süt eklemelidirler.
Ergenlerin gelişme ve gelişmelerini desteklemek için gıda ve kalori açısından varlıklı bir rejime gereksinimleri vardır. Kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl yemeli ve ek olarak rejimlerine yağsız protein, süt ürünleri ve azca yağlı ya da yağsız süt eklemelidirler.
IV. Çocuklar İçin Beslenme Ihtiyaçları
Evlatların beslenme ihtiyaçları yaşlarına, büyümelerine ve aktivite seviyelerine göre değişiklik gösterir. Sadece evlatların muntazam bir halde büyümeleri ve gelişimleri için gerekseme duydukları gıdaları aldıklarından güvenilir olmak için uyulabilecek birtakım genel kurallar vardır.
Evlatların sıhhatli kalmak için karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller dahil olmak suretiyle muhtelif besinlere gereksinimleri vardır. Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur ve ekmek, makarna, pirinç ve meyveler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir ve et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemişler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücut için gereklidir ve yağlar, tereyağı ve kuruyemişler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir ve muhtelif yiyeceklerde bulunurlar.
Aşağıdaki tabloda 1-3 yaş arası evlatların beslenme ihtiyaçlarına ilişik genel bir bakış sunulmaktadır:
Gıda | 1-3 yaş arası |
---|---|
Karbonhidratlar | Günde 130-1 gram |
Proteinler | Günde 13-19 gram |
Yağlar | Günde 40 gram |
Vitaminler | A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, folat |
Mineraller | Kalsiyum, demir, çinko, iyot, selenyum, fosfor |
Bunların yalnızca genel yönergeler bulunduğunu ve her çocuğun hususi beslenme ihtiyaçlarının değişebileceğini unutmamak önemlidir. Çocuğunuzun beslenmesi hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.
V. Çocuklarda Yaygın Beslenme Sorunları
Evlatları etkileyebilecek bir takım yaygın beslenme problemi vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kifayetsiz beslenme
- Aşırı beslenme
- Demir eksikliği anemisi
- D vitamini eksikliği
- Kalsiyum eksikliği
- Çinko eksikliği
Bu problemler çocuklar için pek oldukca negatif sonuca yol açabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Gecikmiş gelişme ve büyüme
- Zayıflamış bağışıklık sistemi
- Kronik rahatsızlık riskinin artması
Bu sorunların bilincinde olmak ve bu tarz şeyleri önlemek için adımlar atmak önemlidir. Çocuklar sıhhatli bir rejim uygulayarak ve tertipli egzersiz yaparak, büyümek ve sıhhatli yetişkinlere dönüşmek için gerekseme duydukları gıdaları aldıklarından güvenilir olabilirler.
VI. Sıhhatli Pediatrik Beslenme İçin İpuçları
İşte ebeveynlerin evlatlarının sıhhatli beslenmesine destek olmak için yapabilecekleri birtakım ipuçları:
- Her öğünde ve ara öğünde muhtelif sıhhatli besinler sunun.
- Çocuğunuzu yeni yemekleri denemeye teşvik edin.
- Yiyecekleri ve atıştırmalıkları keyifli ve eğlenceli hale getirin.
- Çocuğunuzun tükettiği sağlıksız gıdaların miktarını sınırlayın.
- Siz de sıhhatli besinler tüketerek iyi bir misal olun.
- Çocuğunuzla sıhhatli beslenmenin önemi ile alakalı konuşun.
Bu ipuçlarını izleyerek çocuğunuzun yaşam boyu sürdüreceği sıhhatli beslenme alışkanlıkları edinmesine destek olabilirsiniz.
Yedinci.
Pediatrik beslenme çocuk gelişiminin mühim bir parçasıdır. Ebeveynler ufaklıklara gerekseme duydukları gıdaları sağlayarak büyümelerine ve sıhhatli yetişkinler olmalarına destek olabilirler. Ufaklıklara sıhhatli bir rejim vermenin birçok değişik yolu vardır ve anne babalar aileleri için en iyi olanı bulmalıdır.
Çocuğunuzun beslenmesi hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Çocuğunuzun bireysel gereksinimlerini karşılayan bir plan oluşturmanıza destek olabilirler.
Sorular ve Cevaplar
Çocuklar için en iyi beslenme şekli nelerdir?
Bu soruya tek bir yanıt yoktur, zira bir çocuk için en iyi rejim, çocuğun bireysel gereksinimlerine nazaran değişecektir. Sadece, ebeveynlerin evlatları için sıhhatli bir rejim oluşturmalarına destek olabilecek birtakım genel ilkeler vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
* Evlatların meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız protein ve azca yağlı süt ürünleri dahil olmak suretiyle bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler yemesini sağlamak.
* Şekerli içecekler, işlenmiş gıdalar, fast food benzer biçimde sağlıksız besinlerin tüketimini sınırlamak.
* Evlatların yiyeceklerini tertipli aralıklarla yemeleri ve öğün aralarında atıştırmaktan kaçınmaları teşvik edilmelidir.
* Sıhhatli besinler tüketerek iyi bir misal olun.
Çocuklar ne vakit katı gıdaya başlamalı?
Bir çok bebek 4 ila 6 aylıkken katı gıdalar yemeye hazır olur. Sadece bu periyodu çabuk ettirmeye gerek kalmamıştır. Yavrunuz destekle oturabilme, yemeğe alaka gösterme ve yemek vardığında ağzını açma benzer biçimde herhangi bir hazır olma emaresi göstermiyorsa birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz.
Katı gıdalara başladığınızda, bunu kademeli olarak yapmanız önemlidir. Tek bileşenli yiyeceklerin minik miktarlarıyla başlayın ve yavrunuz büyüdükçe yemek çeşitliliğini ve miktarını kademeli olarak artırın.
Çocuklar ne kadar yemeli?
Bir çocuğun gerekseme duyduğu yemek miktarı yaşına, kilosuna ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişecektir. Sadece genel bir kaide olarak çocuklar her gün ortalama 2-3 su bardağı meyve ve sebze, 3-4 ons yağsız protein ve 6-8 ons tam tahıl yemelidir.
Evlatların bolca sıvı, bilhassa su içmeleri icap ettiğini de unutmamak önemlidir. Minik çocuklar her gün ortalama 4-6 bardak su içmeli ve daha büyük çocuklar her gün ortalama 8-10 bardak su içmelidir.
Çocuklarda sık görülen beslenme sorunları nedir?
Çocuklarda en sık görülen beslenme problemlerinden bazıları şunlardır:
* Demir eksikliği anemisi
* D vitamini eksikliği
* Aşırı kiloluluk
* Diş çürükleri
* Besin alerjileri ve intoleransları
Çocuğumun daha sıhhatli beslenmesine iyi mi destek olabilirim?
Çocuğunuzun daha sıhhatli beslenmesine destek olmak için yapabileceğiniz birçok şey var, bunlardan bazıları şunlardır:
* Sıhhatli gıdaları ulaşılabilir ve cazibeli hale getirin.
* Sıhhatli besinler tüketerek siz de iyi bir misal olun.
* Yiyecek vakitlerini pozitif yönde bir deneyime dönüştürün.
* Yemeği armağan ya da ceza olarak kullanmaktan kaçının.
* Çocuğunuzla sıhhatli beslenmenin önemi ile alakalı konuşun.
Çocuğunuzun kilosu ya da beslenmesi hikayesinde endişeleriniz var ise, çocuğunuzun doktoruyla görüşün. Doktorunuz çocuğunuzun daha sıhhatli beslenmesine ve sıhhatli bir kiloya ulaşmasına destek olacak bir plan geliştirmenize destek olabilir.
1. Amerikan Pediatri Akademisi. “Beslenme.” 8 Mart 2024’te erişildi. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/default.aspx.
2. Rahatsızlık Denetim ve Önleme Merkezleri. “Çocukluk Çağı Obezitesi.” 8 Mart 2024’te erişildi. https://www.cdc.gov/healthyweight/children/index..
3. Milli Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü. “Beslenme.” 8 Mart 2024’te erişildi. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/nutrition.
4. Mayo Clinic. “Pediatrik Beslenme.” 8 Mart 2024’te erişildi. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/pediatric-nutrition/art-20044595.
5. Dünya Esenlik Örgütü. “Çocukluk Çağı Obezitesi.” 8 Mart 2024’te erişildi. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/childhood-obesity.
S: Çocuğumu beslemenin en iyi yolu nelerdir?
A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, zira çocuğunuzu beslemenin en iyi yolu onun bireysel gereksinimlerine bağlı olacaktır. Sadece çocuğunuza sıhhatli bir rejim yedirmenize destek olabilecek birtakım genel ipuçları vardır, bunlar şunlardır:
- Bütün gıda gruplarından muhtelif sıhhatli besinler sunun.
- Yiyecekleri ve atıştırmalıkları tertipli aralıklarla servis edin.
- Çocuğunuzu yavaş yemeye ve yemeğin tadını çıkarmaya teşvik edin.
- Şekerli içecekleri ve işlenmiş besinleri sınırlayın.
S: Çocuğum ne kadar yemeli?
Çocuğunuzun gerekseme duyduğu yemek miktarı yaşına, kilosuna ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişecektir. Sadece genel bir kaide olarak evlatların günde ortalama 4-6 minik öğün ya da atıştırmalık yemesi icap eder.
S: Çocuklarda sık görülen beslenme sorunları nedir?
Çocuklarda en sık görülen beslenme problemlerinden bazıları şunlardır:
- Demir eksikliği anemisi
- Osteoporoz
- Aşırı kilogram ve aşırı kiloluluk
- Beslenme eksiklikleri
Çocuğunuzun beslenmesi hikayesinde endişeleriniz var ise doktorunuzla ya da bir diyetisyenle görüşün.
0 Yorum