- II. Gotik Duvar Resimleri
- III. Gotik Duvar Resimlerinin Özellikleri
- IV. Gotik Duvar Resimlerinde Kullanılan Teknikler
- V. Gotik Duvar Resimlerinde Kullanılan Malzemeler
- VI. Gotik Duvar Resimlerinin Yeri
- VII. Gotik Duvar Resimlerinin Korunması
- Gotik Duvar Resimlerinin Önemi
- IX. Gotik Duvar Resimlerinin Çağdaş Yorumları
II. Gotik Duvar Resimleri
III. Gotik Duvar Resimlerinin Özellikleri
IV. Gotik Duvar Resimlerinde Kullanılan Teknikler
V. Gotik Duvar Resimlerinde Kullanılan Malzemeler
VI. Gotik Duvar Resimlerinin Yeri
VII. Gotik Duvar Resimlerinin Korunması
VIII. Gotik Duvar Resimlerinin Önemi
IX. Gotik Duvar Resimlerinin Çağdaş Yorumları
Genel Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Gotik duvar resimleri | Gotik kilise ve katedrallerin duvarlarına çizilen büyük ölçekli duvar resimleri. |
Katedral renkleri | Gotik duvar resimlerinde sıklıkla doğadan esinlenilerek kullanılan canlı renkler. |
Canlı renkler | Gotik duvar resimlerinde canlı, doygun renklerin kullanması, coşku ve enerji duygusu yaratmıştır. |
Ortaçağ sanatı | Ortaçağ Avrupası’nda yaygın olan, dinsel imgeler ve sembollerin kullanımıyla karakterize edilen sanat içerikli üslup. |
Dini sanat | Gotik duvar resimleri benzer biçimde dini sahneleri ve hikayeleri çoğunlukla betimleyen, dini amaçlarla yaratılan sanat. |
II. Gotik Duvar Resimleri
Gotik duvar resimleri 12. yüzyıla kadar uzanır ve Avrupa’daki kiliselerde ve katedrallerde popüler bir dini sanat biçimiydi. Bu resimler çoğu zaman İncil hikayelerini tasvir etmek ya da azizlerin hayatlarını tasvir etmek için kullanılırdı. Çoğu zaman kilisenin ana gövdesi olan nefin duvarlarına boyanırlardı ve yakarma edenler binaya girerken çoğu zaman bu tarz şeyleri görebilirlerdi.
Gotik duvar resimleri, fresk, tempera ve yağlıboya benzer biçimde muhtelif teknikler kullanılarak yaratıldı. Fresk en yaygın teknikti ve kaygan sıva üstüne boyama içeriyordu. Tempera, yumurta sarısı ve pigmentlerden meydana getirilen bir boya türüydü ve çoğu zaman detaylar ve vurgular için kullanılırdı. Yağlıboya daha pahalı bir teknikti, sadece daha çok teferruat ve gerçekçilik sağlıyordu.
Gotik duvar resimleri çoğu zaman oldukça renkliydi ve canlı etkisinde bırakır yaratmak için oldukça muhtelif pigmentler kullanıyorlardı. Bu renkler çoğu zaman bitkiler, mineraller ve böcekler benzer biçimde organik kaynaklardan elde ediliyordu.
Gotik duvar resimleri, ortaçağ Hristiyanlarının dini yaşamında mühim bir rol oynamıştır. İncil’deki hikayeleri ve azizlerin hayatlarını resmetmeye destek olmuş ve Kilise öğretilerinin görsel bir hatırlatıcısı olmuştur. Bu resimler bununla beraber yakarma edenler için bir esin ve huzur deposu olmuş ve kilisede bir huşu ve şaşkınlık duygusu yaratmaya destek olmuştur.
III. Gotik Duvar Resimlerinin Özellikleri
Gotik duvar resimleri canlı renkler, kompleks detaylar ve dini temaların kullanımıyla karakterize edilir. Çoğu zaman İncil’den ya da öteki dini metinlerden sahneleri tasvir ederler ve tipik olarak kiliselerde ve öteki dini yapılarda bulunurlar. Gotik duvar resimleri çoğu zaman Orta Asır’ın en güzel ve etkisi altına alan sanat eserlerinden bazıları olarak kabul edilir.
Gotik duvar resimlerinin en çarpıcı özelliklerinden biri canlı renkler kullanmalarıdır. Bu resimleri yaratan sanatçılar kırmızı, mavi, yeşil ve sarı benzer biçimde geniş bir renk yelpazesi kullanmışlardır. Bu renkler çoğu zaman oldukça realist bir halde kullanılmış ve resimlerde bir drama ve coşku duygusu yaratmaya destek olmuştur.
Canlı renkler kullanmalarının yanı sıra, Gotik duvar resimleri kompleks detaylarıyla da karakterize edilir. Bu resimleri yaratan sanatçılar, konularının her detayını tasvir etmeye büyük ihtimam gösterdiler ve çoğu zaman derinlik ve gerçekçilik duygusu yaratmak için muhtelif teknikler kullandılar. Bu detaylar, resimleri daha realist ve inandırıcı hale getirmeye destek oldu ve genel güzelliklerine katkıda bulunmuş oldu.
En son, Gotik duvar resimleri çoğu zaman dini temalarıyla karakterize edilir. Bu resimler çoğu zaman İncil’den ya da öteki dini metinlerden sahneleri tasvir eder ve çoğu zaman onları bulan insanlara dini dersler vermek için kullanılırdı. Bu resimlerin dini temaları, onları bulan insanların hayatlarıyla bağlantılandırmaya destek oldu ve resimleri daha anlamlı hale getirmeye destek oldu.
IV. Gotik Duvar Resimlerinde Kullanılan Teknikler
Gotik duvar resimleri yaratmak için kullanılan teknikler, resmin vakit dilimine ve konumuna bağlı olarak değişiyordu. Sadece, birtakım yaygın teknikler şunlardır:
- Fresk resmi
- Tempera boyama
- Yağlıboya fotoğraf
- Enkostik fotoğraf
- Mozaik
Fresk boyama, Gotik duvar resimlerinde kullanılan en yaygın teknikti. Bu teknik, pigmentlerin duvara emilmesini ve dayanıklı, uzun ömürlü bir yüzey oluşturmasını elde eden kaygan sıva üstüne boyama ihtiva eder. Tempera boyama, pigmentler için bağlayıcı olarak yumurta sarısı kullanmayı içeren bir öteki yaygın tekniktir. Yağlıboya fotoğraf, Rönesans dönemine kadar yaygın olarak kullanılmıyordu, sadece yağlıboya fotoğraf örneklerinin bazıları Gotik kiliselerde bulunabilir. Enkaustik boyama, pigmentler için bağlayıcı olarak eritilmiş balmumu kullanmayı içeren bir tekniktir ve mozaik, bir imaj kurmak için ufak renkli cam ya da taş parçaları kullanmayı içeren bir tekniktir.
Gotik bir duvar resmi yaratmak için kullanılan muayyen teknikler, sanatçının tercihlerine ve mevcut malzemelere bağlı olacaktır. Sadece, bütün bu teknikler sanatçıların sergilendikleri kiliselere güzellik ve anlam katacak canlı, renkli resimler yaratmalarına imkan elde etmiştir.
V. Gotik Duvar Resimlerinde Kullanılan Malzemeler
Gotik duvar resimlerinde kullanılan malzemeler, resmin yapıldığı döneme ve yere gore değişiyordu. Sadece genel hatlarıyla bu resimler tempera, yağlı boya ve fresk benzer biçimde muhtelif ortamlar kullanılarak yapılıyordu.
Tempera, süratli kuruması ve kullanması rahat olması sebebiyle Gotik duvar resimleri için yaygın bir ortamdı. Tempera boyaları, pigmentlerin yumurta sarılarıyla karıştırılmasıyla yapılırdı ve gesso ya da alçı benzer biçimde hazırlanmış bir yüzeye uygulanırdı.
Yağlı boya, Gotik duvar resimlerinde de kullanılırdı sadece tempera kadar yaygın değildi. Yağlı boyalar, pigmentlerin keten tohumu hasım ya da ceviz hasım benzer biçimde kuruyan bir yağla karıştırılmasıyla yapılırdı. Yağlı boyalar tempera boyalardan daha yavaş kururdu sadece daha canlı renkler üretir ve daha dayanıklıdır.
Fresk, Gotik duvar resimleri için kullanılan bir öteki ortamdı. Fresk, kaygan sıvaya pigment uygulanmasını içeren bir fotoğraf tekniğidir. Fresk resimleri fazlaca dayanıklı ve uzun ömürlüydü, sadece bununla beraber yaratılması da zordu.
Bu üç ana medyaya ayrıca, Gotik duvar resimlerinde muhtelif öteki malzemeler de kullanılmıştır. Bu malzemeler içinde altın varak, gümüş varak, cam ve kıymetli taşlar yer alır. Bu malzemeler resimlerde vurgular ve detaylar kurmak için kullanılır ve genel estetiğe bir lüks ve görkem dokunuşu katarlar.
VI. Gotik Duvar Resimlerinin Yeri
Gotik duvar resimleri kiliseler, manastırlar ve saraylar dahil olmak suretiyle muhtelif yerlerde bulunabilir. Çoğu zaman kiliselerin nefinde, transeptinde ve apsisinde ve manastırların revaklarında bulunurlar. Gotik duvar resimleri saraylar ve kaleler benzer biçimde laik binalarda da bulunur.
Gotik bir duvar resminin yeri, görünümü ve anlamı üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Örnek olarak, kiliselerdeki duvar resimleri çoğu zaman uzaktan bakılmak suretiyle tasarlanırken, saraylardaki duvar resimleri çoğu zaman yakından bakılmak suretiyle tasarlanır. Bir duvar resminin yeri, almış olduğu fer miktarını da etkileyebilir ve bu da resmin renklerini ve genel görünümünü etkileyebilir.
Gotik duvar resimleri, Orta Asır’ın zamanı, kültürü ve dini hakkındaki kıymetli bir data deposudur. Bu zamanda yaşamış insanların yaşamlarına ve haiz oldukları inançlara dair bir perspektif sağlarlar. Gotik duvar resimleri bununla beraber güzellikleri ve işçilikleri sebebiyle takdir edilebilecek sanat eserleridir.
VII. Gotik Duvar Resimlerinin Korunması
Gotik duvar resimleri, çevresel koşullar, vandalizm ve hırsızlık benzer biçimde muhtelif faktörlerden meydana gelen hasara karşı duyarlı olan hassas bir sanat biçimidir. Netice olarak, bu resimlerin korunması, gelecek nesiller için hayatta kalmalarını sağlamak için elzem olan eleştiri bir görevdir.
Gotik duvar resimlerinin korunması çoğu zaman önleyici tedbirler ve müdahaleci işlemlerin bir kombinasyonunu ihtiva eder. Önleyici tedbirler, ısı ve rutubet benzer biçimde çevresel koşulları denetim ederek ve onları vandalizm ve hırsızlıktan korumak için fizyolojik bariyerler sağlayarak resimleri daha çok hasardan korumayı amaçlar. Öte taraftan müdahaleci işlemler, daha ilkin gerçekleştirilen hasarı onarmak için kullanılır. Bu işlemler bayağı temizlik ve rötuştan, boyama ve tekrar astarlama benzer biçimde daha kompleks müdahalelere kadar değişebilir.
Gotik duvar resimlerinin korunması kompleks ve sıkıntılı bir görevdir, sadece bu mühim sanat formunun hayatta kalmasını sağlamak için eğer olmazsa olmazdır. Sağlam koruma ilkelerini ve uygulamalarını izleyerek, koruyucular gelecek nesillerin keyfini çıkarması için Gotik duvar resimlerinin korunmasına destek olabilir.
Gotik Duvar Resimlerinin Önemi
Gotik duvar resimleri, hem bilgisiz kitlelere dini öğretileri iletmenin bir yolu aynı zamanda bir güzellik ve esin kaynağı olarak ortaçağ kilisesinin mühim bir parçasıydı. Bu resimlerin canlı renkleri ve kompleks bilgileri, onları görenlerde kalıcı bir izlenim bırakacak kuvvetli bir görsel tecrübe yaratmıştır.
Gotik duvar resimleri dini önemlerinin yanı sıra Batı sanatının gelişiminde de mühim bir rol oynamıştır. Örnek olarak bakış açısı kullanması ilk başlarda Gotik sanatçılar tarafınca dini sahnelerin resimlerinde geliştirilmiştir. Bu teknikler ondan sonra Rönesans sanatçıları tarafınca realist ve organik sanat eserleri yaratmak için kullanılacaktır.
Günümüzde Gotik duvar resimleri hala güzellikleri ve sanatsallıkları sebebiyle hayranlık uyandırmaktadır. Bunlar Orta Asır’ın varlıklı kültürel mirasının bir hatırlatıcısı ve onları yaratan sanatçıların yetenek ve yaratıcılığının bir kanıtıdır.
IX. Gotik Duvar Resimlerinin Çağdaş Yorumları
Son yıllarda, Gotik duvar resimlerini çağıl seyirciler için tekrar yorumlamaya yönelik artan bir alaka var. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif şekillerde yapılmış oldu:
- Resimlerin çağıl malzemeler ve teknikler kullanılarak tekrar yaratılması
- Tarihsel araştırmalara dayalı olarak resimlerin yeni yorumlarının oluşturulması
- Resimleri yeni sanat eserlerine esin kaynağı olarak kullanmak
Bu tekrar yorumlamalar, Gotik duvar resimlerini yeni bir kesime ulaştırmaya ve sanat eseri olarak önemlerine fer tutmaya destek oldu. Ek olarak, hava koşullarının ve kirliliğin tesirleri benzer biçimde bu resimlerin karşılaşmış olduğu zorluklar hikayesinde farkındalık yaratmaya da destek oldu.
Gotik bir duvar resminin çağıl bir tekrar yorumunun en dikkat cazibeli örneklerinden biri sanatçı Kerry James Marshall’ın eseridir. Marshall, “Dünya Zevkleri Bahçesi” isimli fotoğraf serisinde Hieronymus Bosch’un 15. yüzyıldan kalma meşhur triptiğini tekrar canlandırır. Marshall’ın resimleri Bosch’un eserlerinin bayağı kopyaları değil, sanatçının kendi deneyimlerini ve bakış açılarını yansıtan yeni yorumlardır.
Gotik bir duvar resminin çağıl bir tekrar yorumunun bir başka örneği de sanatçı Mark Bradford’un eseridir. Bradford, “Black Chapels” isimli fotoğraf serisinde Gotik kiliselerin mimarisinden ve dekorasyonundan esin alan yeni sanat eserleri yaratır. Bradford’un resimleri kiliselerin bayağı kopyaları değil, sanatçının ırk ve din mevzusundaki kendi deneyimlerini yansıtan yeni eserlerdir.
Gotik duvar resimlerinin tekrar yorumlanması kompleks ve sıkıntılı bir süreçtir, sadece bununla beraber ödüllendirici bir süreçtir. Sanatçılar bu resimleri tekrar yorumlayarak onları yeni bir kesime ulaştırmaya ve sanat eseri olarak önemlerine fer tutmaya destek olabilirler. Ek olarak, hava koşullarının ve kirliliğin tesirleri benzer biçimde bu resimlerin karşılaşmış olduğu zorluklar hikayesinde farkındalık yaratmaya da destek olabilirler.
S: Gotik duvar resimlerinde hangi renkler kullanılmıştır?
A: Gotik duvar resimlerinde kullanılan renkler çoğu zaman parlak ve canlıydı ve sıklıkla mavi, kırmızı, sarı ve yeşil renkleri içeriyordu.
S: Bu renkler iyi mi oluştu?
A: Gotik duvar resimlerinde kullanılan renkler tempera, fresk ve yağlı boya benzer biçimde muhtelif teknikler kullanılarak oluşturulmuştur.
S: Gotik kiliselerin genel estetiğinde rengin tesiri neydi?
C: Gotik duvar resimlerinde parlak ve canlı renklerin kullanması, seyircide bir huşu ve hayranlık duygusu yaratmaya destek olmuş ve Gotik kiliselerin güzellik ve yakarma bölgeleri olarak genel estetiğine katkıda bulunmuştur.
S: Gotik duvar resimlerinin en meşhur örnekleri nedir?
A: Gotik duvar resimlerinin en meşhur örnekleri içinde Paris’teki Sainte-Chapelle’deki duvar resimleri, Roma’daki Sistine Şapeli’ndeki freskler ve Pisa’daki Campo Santo’daki resimler yer alır.
0 Yorum